Nervus vagus
De nervus vagus, ook wel de tiende hersenzenuw of de zwervende zenuw genoemd, is een cruciale, maar vaak over het hoofd gezien in ons zenuwstelsel. Deze complexe zenuw loopt vanuit de hersenen naar verschillende organen in de borst- en buikholte en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties. Recente studies hebben aangetoond dat het activeren en versterken van de nervus vagus aanzienlijke voordelen kan opleveren voor onze gezondheid.
De Nervus Vagus speelt ook een heel belangrijke rol in het parasympatisch zenuwstelsel. Daardoor beïnvloedt het de ademhaling, spijsvertering en hartslag. Ook heeft het invloed op het mentale welzijn.
Daarom is het optimaliseren van het functioneren van uw Nervus Vagus erg belangrijk. Het kan de algehele gezondheid en stressbestendigheid verbeteren. Een toename van de zogenaamde vagale tonus activeert het parasympatische zenuwstelsel. Zo’n toename betekent dat het lichaam sneller ontspant na een stressvolle periode.
Onze algehele gezondheid en het functioneren van onze Nervus Vagus staan sterk in verband met de activiteit van de zenuw zelf. Wanneer deze werkt zoals dat zou moeten, vertoont hij veel activiteit. Wanneer de Nervus Vagus niet functioneert zoals bedoelt, vertoont hij dus weinig activiteit. Dit is regelmatig van toepassing op mensen die gemakkelijk gestresst raken en moeite hebben zichzelf te kalmeren na een stressvolle situatie.
Daar één van de vele functies van deze zenuw ontstekingsremmend is, kan een chronisch verlaagde activiteit hiervan leiden tot chronische ontstekingsreacties. Deze kunnen op hun beurt een rol spelen bij hartziekten, kanker en diabetes. Daarnaast kunnen ontstekingsreacties een rol spelen bij ADHD, angstgevoelens en depressie.
Zo is een lage activiteit van deze zenuw in verband gebracht met fysieke en mentale aandoeningen. De activiteit van deze zenuw is dus van invloed op veel belangrijke systemen.
We weten dat de nervus vagus de belangrijkste component is van het parasympathische zenuwstelsel, dat toezicht houdt op een groot aantal cruciale lichaamsfuncties, waaronder de controle van de stemming, de immuunrespons, de spijsvertering en de hartslag. Het stimuleren van de nervus vagus is een manier om het lichaam te laten ontspannen en het evenwicht te herstellen. Dit bevordert op zijn beurt het algehele welzijn en de immuniteit, wat leidt tot een betere algehele gezondheid. Het verbeteren van de vagale tonus bereidt ook beter voor om stressvolle en uitdagende situaties het hoofd te bieden en te overwinnen wanneer ze zich voordoen.
Meest voorkomende klachten disfunctionele nervus vagus
- Darmproblemen zoals PDS en chronische darmontstekingen
- Reumatoïde artritis
- Obesitas en gewichtsproblemen (de Nervus Vagus reguleert namelijk de insuline afgifte en het hongersignaal)
- Depressie
- PTSS
- Neerslachtigheid
- Vergeetachtigheid
- Deregulatie aan de HPA-as (Hyporhalamus-Hypofyse-Bijnier). Deze drie spelen samen met de Nervus Vagus een belangrijke rol bij stressregulatie (vecht-vlucht modus)
- Angst gerelateerde klachten, waar het sympatisch zenuwstelsel overactief is
- Oververmoeidheid, hersenmist, fibromyalgie
- Autisme, ADHD, ADD, OCD
- Parkinson
- Verschillende hartritmestoornissen, trage hartfrequentie
- Flauwvallen
- Tinnitus (oorsuizen)
- Slaapstoornissen
- Pijn in nek, schouder en rug
- Vermindering productie van oxytocine (“knuffelhormoon”)
- Keel-/slik-/hik-/hoestproblemen
- Hese stem
- Reflux, maagzuur
- Voedselintoleranties en allergieën
- Migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn
- Koude handen en voeten
- B12 tekorten door verminderde opname
- Epilepsie (Het direct stimuleren van de Nervus Vagus is een middel tegen sommige vormen van epilepsie)
- Problemen met histamine-regulatie (o.a. hooikoort, rode uitslag, onrust, hoofdpijn, darmproblemen, niezen, verstopte neus, etc.)
- Chronische ontstekingen (de Nervus Vagus speurt naar ontsekingsreacties en geeft dit bij een goede veerkracht door aan de hersenen)
- Bloedsuikerdisbalans
- Vruchtbaarheidsproblemen
- Het Nervus Vagus is betrokken bij ons leervermogen en het vermogen dit goed op te slaan
- Astma, eczeem
- Hormoonverstoringen (bv schildklier)
- Long-covid